Competența organelor fiscale

Extras din referat Cum descarc?

Precizari prealabile
In vederea colectarii veniturilor si asigurarii suprematiei puterii de stat, statele centralizate medievale romanesti si-au creat organe regionale si locale cu atributii fiscale, militare si judecatoresti. Precizarea competentei lor teritoriale a impus crearea unitatilor administrativ-teritoriale. Deci, pentru administrarea impozitelor, taxelor si a diferitelor contributii la bugetul de stat erau competente unitatile administrativ teritoriale in subordinea carora se aflau organele regionale si locale cu atributii fiscale. Observam ca organele fiscale faceau parte din cadrul organelor administrative.
In prezent, literatura de specialitate defineste organele administratiei publice ca fiind acele structuri organizationale care, potrivit Constitutiei si legii, au personalitate de drept public si actioneaza, din oficiu, pentru executarea legii sau pentru prestarea serviciilor publice, in limitele legii, sub controlul direct sau indirect al Parlamentului.
Organele administratiei publice prezentate mai sus au diferite competente stabilite prin Constitutie si alte legi (de exemplu, actele normative fiscale prevad competente si atributii in legatura cu stabilirea si perceperea impozitelor si taxelor pentru administratia publica centrala si locala). De asemenea, administratia publica este supusa unor multiple forme de control.
Prin competenta organelor administratiei publice intelegem ansamblul atributiilor stabilite de Constitutie sau de alte legi, ce confera drepturi si obligatii pentru a duce, in nume propriu si in realizarea puterii publice, o anumita activitate administrativa. Deci, in general, administratia publica are atributii pentru executarea, adica aplicarea legilor, precum si unele competente pentru a preciza prin norme, modalitatile practice de stabilire, urmarire si incasare a impozitelor si taxelor, situatie in care actioneaza in calitate de administratie fiscala.
Conducerea generala a activitatii executive in domeniul finantelor publice este exercitata de Guvern, in cadrul atributiei sale constitutionale de a exercita ,,conducerea generala a administratiei publice".
Competenta organelor fiscale a fost analizata in literatura de specialitate din perspectiva unor expresii des intalnite in practica, respectiv cea de aparat financiar sau de aparat fiscal.
Prin aparat fiscal intelegem organele de stat care au atrubutii in aplicarea legislatiei fiscale, si prin aparat financiar intelegem , lato senso totalitatea organelor statului care contribuie in mod direct sau acelea care doar inlesnesc infaptuirea activitatii financiare, prin care se aplica politica financiara a statului , iar stricto senso cuprinde organismele de specialitate ale statului, cu atributii in domeniul financiar.
Din categoria organelor fiscale fac parte Ministerul Finantelor Publice prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala in subordinea careia se afla Garda Financiara, Autoritatea Nationala a Vamilor, Directiile generale ale finantelor publice judetene, Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti si Directia generala de administrare a marilor contribuabili. De asemenea, din categoria organelor fiscale fac parte si Comisia Fiscala centrala constituita la nivelul Ministerului Finantelor Publice, autoritatile administratiei locale si compartimentele de specialitate ale acestora precum si Comisia de proceduri fiscale constituita in cadul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. 
Notiunea de competenta 
Termenul de competenta il intalnim in diferite domenii nefiind specific doar dreptului.
Din punct de vedere juridic, problema competentei intereseaza toate ramurile dreptului, de justa ei valoare depinzand cunoasterea organelor chemate sa solutioneze problema privind apararea drepturilor si intereselor persoanelor fizice si juridice in statul de drept.
In Codul de procedura fiscala se face referire la competenta generala, teritoriala si speciala, dar in realitate asa cum vom putea observa in cadrul competentei teritoriale sunt tratate unele reguli de competenta materiala, iar competenta teritoriala este de fapt o competenta teritoriala speciala.
Notiunea de competenta avuta in vedere de catre Codul de procedura fiscala are o sfera de aplicare mai restransa, referindu-se numai la activitatea de administrare a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat astfel cum este definita de articol 1 din Codul de procedura fiscala.
Prin competenta organelor fiscale intelegem aptitudinea recunoscuta de lege unui organ fiscal de a adminstra impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului general consolidat, de a asista si indruma contribuabilii in aplicarea unitara a prevederilor legislatiei fiscale, de a exercita controlul fiscal si de a emite norme de aplicare a prevederilor legale in materie fiscala.
Competenta organelor fiscale
Organele fiscale au competenta generala privind administrarea creantelor fiscale, exercitarea controlului si emiterea normelor de aplicare a prevederilor legale in materie fiscala.
Aceasta regula cu caracter general, deosebit de importanta, capata precizari legale specifice cu ocazia stabilirii competentei materiale a fiecarui organ fiscal, cum ar fi de exemplu faptul ca in vama, creantele fiscale sunt administrate de catre organele vamale sau faptul ca anumite structuri din cadrul organelor fiscale au in competenta colectarea creantelor fiscale prin plata, altele efectueaza numai activitati de urmarire a creantelor fiscale prin executare silita, asa cum, de altfel, exista organe fiscale care au in atributii doar efectuarea de activitatii specifice inspectiilor fiscale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Competenta organelor fiscale.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

CONF. UNIV. DR. CRISTINA ONET , DREPT FINANCIAR , Manual pentru uzul studentilor la forma de invatamant la distanta , Editura Universitatii Lucian Blaga din Sibiu , 2009
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/cod_procedura/Cod_Procedura_Fiscala_cu_norme_2016.htm
DARIESCU NADIA, Drept procedural fiscal, Editura Lumeni, Iasi, 2009
DAN DROSU SAGUNA, Tratat de drept financiar si fiscal, Ed. All Beck, Bucuresti, 2001


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!