Comisia Europeană și rolul sau în cadrul Uniunii Europene

Extras din referat Cum descarc?

Comisia Europeana este institutia executiva a Uniunii Europene si promoveaza interesul general al acesteia.
Comisia este responsabila pentru intocmirea propunerilor legislative, implementarea deciziilor si apararea tratatelor Uniunii precum si coordonarea activitatilor curente ale Uniunii. De asemenea, Comisia functioneaza ca un cabinet de Guvern, format din 28 de membri cunoscuti drept ,,comisari". Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru in comisie, iar acestia au obligatia de a reprezenta interesele comune ale Uniunii si nu interesele nationale ale statului din care face parte. Unul dintre cei 28 este Presedintele Comisiei (in momentul actual Jean-Claude Juncker), este propus de catre Consiliul European si ales de catre Parlamentul European. Consiliul nominalizeaza ceilalti 27 de membri ai Comisiei in acord cu Presedintele nominalizat, iar ulterior cei 28 de membri ca un singur corp sunt supusi votului de investitura al Parlamentului European.
Comisia Europeana deriva din una din cele 5 institutii create in sistemul supranational al Comunitatilor Europene, urmand propunerea lui Robert Schuman (ministrul de externe al Frantei) din 9 mai 1950. Functionand din 1951 ca Inalta Autoritate in Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, comisia a suferit numeroase schimbari in privinta competentelor si a componentei, sub diferiti presedinti, implicand cele trei comunitati.
Prima Comisie a fost infiintata in 1951 drept Inalta Autoritate si era formata din noua membri sub presedintia lui Jean Monnet. Inalta Autoritate a fost un organ executiv supranational a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului (CECO). A intrat in functiune pentru prima data in 10 august 1952 in Luxembourg. In 1958 Tratatul de la Roma a instituit doua noi comunitati alaturi de CECO, Comunitatea Economica Europeana (CEE) si Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (EuroAtom). Totusi organele administative ale acestor comunitati erau denumite ,,Comisii" si nu ,,Inalta Autoritate". Motivul schimbarii denumirii a fost noua relatie dintre executiv si Consiliu. Unele state precum Franta si-a exprimat rezervarea fata de puterile pe care le are Inalta Autoritate si ar fi dorit limitarea sau transferul lor catre Consiliu. Louis Armand a condus prima Comisie a EuroAtom. Walter Hallstein a condus prima Comisie a Comunitatii Economice Europene (CEE) care s-a intalnit pentru prima data pe 16 ianuarie 1958 la Castelul Val-Duchesse din Bruxelles. Acesta a obtinut un acord privind pretul cerealelor si a facut de asemenea o buna impresie tarilor terte atunci cand si-a facut debutul international la negocierile comerciale privind acordul general privind tarifele si comertul. Hallstein a consolidat legislatia europeana si a inceput sa aiba un impact important in legislatia nationala.
Comisia Europeana a fost inca de la inceput conceputa sa actioneze ca o autoritate independenta supranationala separata de guvernele nationale. A fost descrisa ca fiind ,,singurul organism platit sa gandeasca european". Membrii sunt propusi de guvernele statelor membre, unul din partea fiecareia, totusi acestia au obligatia de a functiona independent si neutru fara a fi influentati de guverne care ii numesc. Aceasta contrasteaza Consiliul European, care reprezinta guvernele, Parlamentul European, care reprezinta cetatenii si Comitetul Economic si Social, care reprezinta societatea civila. Conform art. 17 din Tratatului Uniunii Europene, Comisia are cateva atributii: dezvoltarea de strategii pe termen mediu, conceperea de proiecte legislative si medierea procesului legislativ, reprezentarea UE in negocierile comerciale, emiterea de decizii si reglementari, de exemplu politica privind competitia, conceperea bugetul Uniunii Europene precum si supravegherea implementarii tratatelor si legislatiei comunitare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Comisia Europeana si rolul sau in cadrul Uniunii Europene.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. https://ec.europa.eu/commission/index_ro
2. https://ro.wikipedia.org/wiki/Comisia_European%C4%83
3. https://ec.europa.eu/commission/news_ro
4. Suportul de curs


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!