Caracteristicile modelului german de prevenire a criminalitatii

Extras din referat Cum descarc?

Abstract: La fel ca criminalitatea insasi, prevenirea acesteia are si numeroase caracteristici. Protejarea impotriva criminalitatii si a delincventei este o calitate fundamentala a coexistentei umane si se angajeaza intr-un scop social care nu restrange drepturile individuale, ci le sustine. Prin urmare, prevenirea criminalitatii este formulata din ce in ce mai mult ca un proiect al societatii civile in care cetatenii au multe indatoriri, dar si drepturi la securitatea interna. Reconfigurarea societatii civile privind controlul social se bazeaza pe modele mentale dar si abordari practice. Pentru a preveni eficient infractiunea este necesara o preocupare a intregii societati, aici implicand, statul, economia si fiecare individ.
Cuvinte cheie: prevenirea criminalitatii, drepturi, societate, oameni
Keywords: crime prevention, rights, society, people
Termenul "prevenire" in forma sa generala deriva din verbul latin "praevenire", care inseamna "prevenirea" sau "anticiparea unui eveniment". Aplicata in domeniul criminologiei, termenul "prevenirea criminalitatii" se refera la ansamblul masurilor preventive pentru a preveni comiterea de infractiuni viitoare. Cu toate acestea, pe termen lung, termenul generic de prevenire a criminalitatii a suferit multiple modificari si diferentieri. 
In primul rand, se pot distinge doua concepte de baza ale prevenirii criminalitatii. Pe de o parte, exista conceptul conventional de prevenire, pe de alta parte asa-numitul concept nou sau extins. Formularea "extinsa" arata deja ca aceasta din urma nu exclude in mod necesar pe cea dintai.Notiunea traditionala de prevenire a criminalitatii se refera la dreptul penal si la justitia penala. In schimb, termenul de prevenire a criminalitatii nou sau extins se refera la societate in ansamblu. 
Prevenirea este mai buna decat tratamentul ce intervine ulterior. Acest principiu se aplica si in domeniul sigurantei publice. Infractiunea nu este combatuta doar de urmarirea hotarata a infractiunii. Masurile de prevenire au, de asemenea, o contributie semnificativa. Pentru a preveni infractiunile, politia si alte agentii dezvolta o varietate de masuri si programe. 
Cu toate acestea, prevenirea criminalitatii este o sarcina pentru societate in ansamblu. Nu numai politica si politia, ci toate organele de stat si neguvernamentale, economia si mass-media sunt solicitate. Nu in ultimul rand, este vorba de cetatenii care, prin comportamentul responsabil, contribuie in mod semnificativ la prevenirea criminalitatii. 
Pentru ca masurile preventive sa aiba un impact, acestea trebuie adaptate nevoilor si grupului tinta.
Daca se compara conceptele de prevenire a criminalitatii, se pot detecta anumite suprapuneri ale diferitelor masuri. In special, o masura preventiva prin intermediul sanctiunilor penale este doar un caz special al noului concept de prevenire a criminalitatii. Cu toate acestea, o astfel de suprapunere sau includere este inevitabila, deoarece celelalte masuri adoptate in general pot include, in mod necesar, si cele din considerente criminale. 
Din cauza acestei incorporari si a adoptarii termenului conventional, se pune intrebarea daca este nevoie si de extinderea consideratiilor preventive. In acest scop, trebuie sa examinam mai atent motivele transformarii conceptului de prevenire. Doua explicatii deosebit de frapante ies in evidenta. 
Prima consideratie se bazeaza pe cresterea criminalitatii inregistrate, care este asociata cu o vulnerabilitate crescuta a populatiei. In acest context, nu este decisiv daca exista intr-adevar o amenintare mai mare a criminalitatii, ci doar daca masele largi ale populatiei se simt astfel si isi indreapta actiunile in consecinta. In cursul anchetelor statistice, acest sentiment crescut de amenintare poate fi suspectat. Unul dintre motivele acestei situatii este, probabil, raportarea unilaterala in mass-media, care provoaca in mare parte cresterea criminalitatii ca urmare a rapoartarilor ample, precum si reprezentari senzationale ale efectelor crimei organizate. 
De asemenea, nu trebuie subestimata increderea descrescatoare a unor mari sectiuni ale populatiei in legatura cu succesul interventiei de stat si penale. Victimele si criminologiile recente sustin acest lucru, printre altele, in ceea ce priveste cresterea mare a numarului de companii private de siguranta si de securitate, precum si cresterea disproportionata a vanzarilor de materiale privind asigurarea pazei si protectiei personale. 
In acest sens, este in principiu posibil sa se deduca necesitatea unui nou concept de prevenire. In special, considerentele privind prevenirea criminalitatii au devenit din ce in ce mai accentuate in discutiile din ultima vreme. O acuzatie merge atat de departe incat in contextul celorlalte masuri se acorda prea multa atentie structurilor ocazionale si s-a incercat numai influentarea alegerii bazata pe ratiune a unui destinatar normativ abstract. Acest lucru nu explica de ce adesea nu sunt folosite oportunitati "bune" pentru infractiuni. De asemenea, este criticat faptul ca masurile si comportamentul faptuitorului nu au fost luate in considerare in mod corespunzator in contextul celorlalte masuri, ceea ce conduce la o examinare obiectiv excesiva a infractiunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Caracteristicile modelului german de prevenire a criminalitatii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Kaiser, Gunther: Criminologie. Heidelberg 1997.
2. Maria Walsh, Benjamin Pniewski, Marcus Kober, Andreas Armborst: Evidenzorientierte Kriminalpravention in Deutschland. Ein Leitfaden fur Politik und Praxis, 2008
3. Wiebke Steffen : Gutachten zum 14. Deutschen Praventionstag, Hannover 2009
-http://www.designagainstcrime.com
4. Clarke, Ronald V. Situational Crime Prevention (2009).
5. http://www.krimlex.de
6. Tupulan Marian Claudiu, Investigatii Criminale, ed. Sitech, Craiova, 2012


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!