Bilant contabil

Cuprins referat Cum descarc?

1. Sistemul bugetar 3
1.1 Clasificarea institutiilor publice 3
1.2 Bugetul public 5
1.3 Ordonatori de credite 6
2. Bilantul contabil 7
Bibliografie 9


Extras din referat Cum descarc?

1. Sistemul bugetar 
Sfera de activitate care formeaza, sistemul bugetar din tara noastra cuprinde: invatamantul, sanatatea, cultura, apararea tarii, justitia, autoritatea publica, protectia mediului inconjurator, asistenta si protectia sociala, activitati de interes strategic, transporturi si telecomunicatii, cercetarea stiintifica, iar aceasta lista ar putea continua.
O prima modalitate de definire a institutiilor publice o prezinta Legea privind finantele publice nr. 500/2002, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit careia "institutii publice" reprezinta denumirea generica ce include Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare al acestora. Institutiile publice privind finantele publice locale cuprind autoritatile unitatilor administrativ-teritoriale, institutiile publice si serviciile publice de interes local, cu personalitate juridica, indiferent de modul de finantare a activitatii acestora.
Din acest punct de vedere, se poate spune ca institutiile publice produc bunuri publice care se distribuie, de regula, in mod gratuit, urmarind satisfacerea la un nivel maxim posibil a cerintelor consumatorilor, sau la preturi accesibile consumatorilor. Producerea de bunuri publice este, de regula, obiectul de activitate al unei institutii publice. De aceea, fiind legate, din punct de vedere financiar, de bugetul public, institutiile publice sunt organizate dupa principiul "nonprofit".
1.1 Clasificarea institutiilor publice
Institutiile publice pot fi clasificate dupa mai multe criterii, astfel: 
A. Dupa importanta activitatii, institutiile publice pot fi grupate in
a) Institutiile administratiei publice centrale ce cuprind: Parlamentul, Presedentia Romaniei, Guvernul, ministerele si celelalte autoritati centrale de specialitate ale administratiei publice si institutiile din subordinea lor directa.
b) Institutii ale administratiei publice locale ce cuprind: consiliile comunale, orasenesti, judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ca autoritati deliberative, si primarii, presedintii consiliilor judetene si primarul general al municipiului Bucuresti, ca autoritati executive.
B. Dupa statutul juridic, institutiile publice se clasifica in:
a) Institutii publice cu personalitate juridica, unitati ai caror conducatori au calitate de ordonatori de credite. Aceste institutii au patrimoniu propriu, cont curent deschis la trezorerie, buget propriu de venituri si cheltuieli, intretin relatii cu tertii, conduc contabilitate proprie.
b) Institutii publice fara personalitate juridica, unitati ai caror conducatori nu au calitate de ordonatori de credite. Sunt institutii care functioneaza ca entitati dinstincte in subordinea sau pe langa institutii cu personalitate juridica, nu au cont curent la trezorerie si nu conduc contabilitate proprie (gradinite, scoli generale, dispensare medicale etc.)
C. Dupa nivelul ierarhic, institutiile publice se grupeaza in:
a) Institutii publice superioare reprezinta unitatile ai caror conducatori au calitate de ordonatori principali de credite (ministrii si conducatorii celorlalte organe centrale de stat) care primesc mijloacele banesti direct de la bugetul de stat si repartizeaza credite bugetare aprobate unitatilor ierarhic inferioare.
b) Institutii publice subordonate reprezinta unitatile ai caror conducatori au calitatea de ordonatori secundari si tertiari de credite si primesc prin repartizare de la institutiile ierarhicsuperioare mijloacele bugetare pentru acoperirea nevoilor proprii.
D. Dupa regimul de finantare, institutiile publice pot fi :
a. Institutii publice finantate integral de la bugetul de stat, bugetul asigurarior sociale de stat, bugetul fondurilor speciale, bugetele locale, dupa caz .
Creditele bugetare ale acestor institutii publice si a celor din subordine sunt stabilite de ordonatorul de credite ierarhic superior si de comun acord cu Ministerul Finantelor Publice in corpul ordonatorilor principali de credite.
b. Institutii publice finantate din venituri proprii si subventii acordate din bugetul de stat din bugetele fondurilor speciale, sau din bugetele locale.
Majoritatea institutiilor publice se incadreaza in aceasta categorie. Subventiile primate (care apar la partea de venituri)vin incompletarea veniturilor proprii obtinute din activitatile specifice desfasurate. Ordonatorul de credite superior stabileste cuantumul subventiei, dar nu si destinatia acesteia (cheltuieli materiale, cheltuieli de personal, etc.) Conducatorul institutiei face defalcarea tuturor veniturilor (venituri proprii plus subventii) pe categorii de cheltuieli, urmand ca bugetul sa fie vizat de ordonatorul superior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bilant contabil.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Legea nr. 82 din 24 decembrie 1991 privind legea contabilitatii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
- Legea finantelor publice nr. 500/2002, republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
- Notele de curs Lector. dr. Marian Carusi


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!