Autorizarea activității farmaceutice

Cuprins referat

1.Notiuni de activitate farmaceutica si caracteristica ei.
2.Notiuni generale privind activitatea farmaceutica.
3.Conditiile de licentiere a activitatii farmaceutice
a)Lista documentelor ce se anexeaza la declaratia de eliberare a licentei 
4.Licentierea activitatii farmaceutice.


Extras din referat

Introducere
Actualitatea si importanta temei
Actualmente sistemul farmaceutic al Republicii Moldova se confrunta cu o multitudine de probleme, cum ar fi:
- scaderea drastica a calitatii serviciilor farmaceutice prin implicarea nespecialistilor in exercitarea activitatii farmaceutice;
-micsorarea accesibilitatii fizice prin disparitia unor medicamente vitale de pe piata farmaceutica, precum si a accesibilitatii economice ca rezultat a imperfectiunii mecanismului de formare a preturilor pentru medicamente;
-ignorarea si incalcarea normativelor demografic si geografic privind amplasarea si extinderea farmaciilor comunitare (situatie tolerata pana la modificarea procesului de licentiere a activitatii farmaceutice -  27.10.2017); 
- majorarea continua a pietei farmaceutice tenebre ca rezultat a imperfectiunii mecanismului automatizat de evidenta a circulatiei medicamentelor, aparitiei ,,farmaciilor electronice" (on line), importul ilegal de medicamente absente pe piata farmaceutica inclusiv contrafacute si falsificate;
-pasivitatea si indiferenta Asociatiei Farmacistilor din Republica Moldova in ceia ce priveste problemele cu care se confrunta sistemul farmaceutic si altele.
Este foarte important ca statul sa se implice in activitatea farmaceutica,care si se efectuiaza prin intermediul licentei.Prin licentierea activitatii farmaceutice statul se implica direct in aceasta activitate ,tinand sub control situatia din farmaciile Republicii Moldova. Orice persoana care intentioneaza sa administreze o farmacie trebuie sa obtina autorizatia din partea autoritatii competente. Printre conditiile de acordare a unei asemenea autorizatii figureaza cele potrivit carora solicitantul trebuie, pe de o parte, sa fie abilitat sa exercite profesia de farmacist si, pe de alta parte, sa gestioneze personal farmacia sub propria responsabilitate.Nu trebuie pierdut din vedere ca misiunea pe care o indeplineste farmacistul nu se limiteaza la vanzarea de medicamente. Actul de distribuire a medicamentelor necesita de asemenea din partea farmacistului efectuarea altor prestatii precum verificarea retetelor medicale, realizarea de preparate farmaceutice sau oferirea de informatii si de sfaturi care sa garanteze buna utilizare a medicamentelor. Apreciem de asemenea ca misiunea de consiliere care incumba farmacistului imbraca o mare importanta in cazul medicamentelor care se elibereaza fara prescriptie medicala, medicamente al caror numar sporeste constant ca efect al deciziilor adoptate de state in scopul mentinerii echilibrului sistemului de asigurari de sanatate. In aceasta situatie, pacientul nu poate avea incredere decat in informatiile oferite de cadrul medical care este farmacistul. Si anume din aceste considerente implicarea statului in activitatea farmacetica are un rol imens in asigurarea cetatenilor cu incredere asupra acestui mediu.O farmacie isi poate obtine dreptul de a vinde medicamente numai si numai daca aceasta isi obtine licenta de vanzare a medicamentelor conform legii.
1.Notiuni de activitate farmaceutica si caracteristica ei
Activitatea farmaceutica constituie un domeniu stiintifico-practic al ocrotirii sanatatii,care include cercetari orientate spre crearea remediilor si preparatelor medicamentoase , analiza , standartizare.inregistrarea,producerea,preparea,controlul calitatii,pastrare,informarea,livrarea si eliberarea acestora populatiei precum si conducerea unitatilor farmaceutice si subdiviziunilor lor.
Prima si cea mai importanta caracteristica generalizatoare a activitatii farmaceutice este aparenta acestei activitati la domeniul stiintifico-practic al ocrotirii sanatatii.Clasarea de catre unele acte legislative si normative a activitatii farmaceutice la alte domenii decit cel ai sanatatii poate fi considerate nu numai o eroare dar si o neglijare a profesiei de farmacist.
Genurile concrete de activitate incluse in definitia activitatii farmaceutice pot fi divizate in doua grupe:
I. Cele ce pot fi exercitate in exclusivitate de specialisti farmacisti sau laboranti farmacisti.
II. Care pot fi exercitate si de alti specialist.
In afara de aceasta mai exista un sir de genuri concrete ale activitatii farmaceutice,care din diferite motive,nu sunt incluse in definitia acestei notiuni.
Genurile concrete de activitate cuprinse in grupa a III-a pot fi exercitate atit de farmacisti cit si de alti specialisti.Implicarea farmacistilor sau a altor specialisti in domeniul de activitate farmaceutice continua sa fie o problema discutabila.aceasta fiind intr-o mare masura un neajuns al legislatiei farmaceutice.
Activitatea farmaceutica poate fu detalizata in elemente mai concrete decit cele cuprinse in definitia notiunii in cauza.Aceasta poate fi exemplificat cu utilizarea optiunii de autorizare a medicamentelor,care include expertiza,omologarea si inregistrarea lor.
Din cele trei notiuni incluse in definitia autorizarii medicamentelor , in notiunea de activitate farmaceutica continua sa fie o problema discutabila,aceasta fiind intr-o mare masura un neajuns al legislatiei farmaceutice.
Activitatea farmaceutica poate fi detalizata in elemente mai concrete decit cele cuprinse in definitia notiunii in cauza.Aceasta poate fi exemplificat cu utilizarea optiunii de autorizare a medicamentelor,care include expertiza,omologarea si inregistrarea lor.
Din cele trei notiuni incluse in definitia autorizarii medicamentelor,in notiunea de activitate farmaceutica este inclusa doar ,,inregistrarea,,.Ultima trebuie sa fie tratata ca autorizare,deoarece este rezultatul final al intregului precos de autorizare.Astfel,functia de inregistrare cuprinsa in notiunea de activitate farmaceutica semnifica autorizarea medicamentelor si in practica farmaceutica acesti doi termeni se utilizeaza ca sinonime.
Trebuie de mentionat faptul ca genurile concrete ale activitatii farmaceutice au tendinta de extindere,ceia ce este conditionat de cresterea rolului farmacistului atit in procesul de asistenta farmaceutica,cat si in viata medicala si sociala in intregime.


Fisiere in arhiva (1):

  • Autorizarea activitatii farmaceutice.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

- Cuznetov Alexandru,Iurie Mihalache,Marcel Lungu,Vlad Vlaicu,Natalia Bacalu,Alexandr Calenic,Olga Tretiacov.,Dreptul Afacerilor, .p.129...Cap.11
- Constitutia Republicii Moldova


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!