Analiza sistemelor

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere  2
Prezentarea generala a sistemului administratiei publice  3
Analiza sistemului administrativ 4
Administratie publica - subsistem al societatii  8
1.	Integrarea sistemului administrative in mediul social  8
2.	Interactiunile sistemului administratiei publice cu mediul sau 9
3.	Interrelatiile sistemului administrativ cu sistemul politic si cel juridic  11
Sistemul administratiei publice - sistem de tip cibernetic administrativ  11
Analiza institutiei prin prisma intrarilor si iesirilor   13
Concluzii  14
Bibliografie  16


Extras din referat Cum descarc?

Termenul de "administratie", in teorie si in practica, este utilizat in mai multe sensuri. Astfel, prin administratie se poate intelege: ,,continutul principal al activitatii puterii executive a statului; sistemul de autoritati publice care infaptuiesc puterea executiva" .
In sensul cel mai general, ,,administrarea constituie una dintre cele mai utile activitati umane menite sa satisfaca o serie de cerinte sociale. Administratia este ,,un fapt social vechi", care rezulta din emergenta unui aparat specializat incadrat activitatilor sociale. Acest fapt social este destinat producerii unui ansamblu de reprezentari care ii confera semnificatia sa. Administratia exista pentru ca este capabila sa urmareasca, sa desemneze fenomene administrative si sa le supuna unui regim specific" .
Procesul complex al administrarii se regaseste in orice compartiment al vietii sociale in care ,,administratia, ca activitate, consta dintr-o actiune chibzuita, rationala si eficienta de utilizare a resurselor umane, materiale si financiare in scopul obtinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime" .
Ca si structura, administratia este abordata din perspectiva organizationala. Organizatia, ca si colectivitate umana organizata, o regasim atat in sectorul public, cat si in cel privat, in intersectia sau reuniunea sistemelor sociale, economice sau politice.
Exemplificam aici Primaria comunei Hlipiceni, ca si colectivitate umana organizata, care face parte din sectorul public. Structura sa organizationala o observam in cadrul organigramei care cuprinde ansamblul organelor administrative ordonate si dispuse pe orizontala si verticala, dupa anumite criterii si pe baza unor reguli bine determinate. Intre aceste organe se stabilesc o varietate de raporturi administrative.
Administratia publica poate fi definita ca fiind ,,acea activitate de organizare a executarii si de executare in concret a legii prin activitati cu caracter dispozitiv sau prestator, activitati care se realizeaza in principal prin sistemul organelor administratiei publice" . 
Din punct de vedere organic - administratia publica poate fi privita ca o ,,multitudine de organe" in fapt ca ,,un sistem de organe care realizeaza activitatea de organizare a executarii si executarea in concret a legii".
La nivelul Primariei Hlipiceni, acest lucru se observa in organigrama proprie.
Aceste organe executa activitatea administratiei publice, care are drept obiect activitatea de organizare a executarii si executarea in concret a legilor, cu o finalitate ce presupune satisfacerea unor nevoi si interese locale (dar si generale) ale comunei, prin asigurarea bunei functionari a serviciilor publice si prin executarea unor prestatii catre membrii comunitatii (comunei).
Din punct de vedere functional - administratia publica este considerata a fi un ansamblu de activitati diverse prin care se organizeaza executarea si se executa in concret legea. 
Trebuie precizat faptul ca ,,administratia publica se constituie si se realizeaza printr-o varietate de forme organizatorice care implica prezenta si angajarea unor intregi categorii de oameni intre care se vor stabili relatii specifice pe diverse niveluri de organizare" .
Prezentarea generala a sistemului administratiei publice
In Romania, sistemul administratiei publice cuprinde doua mari subsisteme:
1.	Subsistemul administratiei publice statale care are ca si componente: 
-	Palierul central (Presedintele Romaniei si Guvernul ca autoritati supreme, si de asemenea administratia publica centrala de specialitate care cuprinde autoritatile administrative autonome, ministerele si persoanele administrative organizate in subordinea Guvernului ori a ministerelor);
-	Palierul teritorial ce cuprinde: serviciile ministeriale deconcentrate in unitatile administrativ - teritoriale si prefectul.
2.	Subsistemul administratiei publice locale care este rezultat al procesului descentralizarii administrative . Acesta cuprinde doua categorii de persoane administrative, situate la nivelul colectivitatilor teritoriale:
-	autoritati deliberative : consiliul judetean, consiliul orasenesc, consiliul municipal, consiliul comunal;
-	autoritati executive: Primarul General al municipiului Bucuresti, Primarii celor sase sectoare ale Municipiului Bucuresti, primarii municipiilor, oraselor si comunelor.


Fisiere in arhiva (1):

 • Analiza sistemelor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-	Ani Matei, Analiza sistemelor administratiei publice, Editura Economica, Bucuresti, 2003;
-	Nicolae Popescu, Finante publice, Editura Economica, 2002;
-	Emil Balan, Drept administrativ si procedura administrativa, Editura Universitara 2003;
-	A.Iorgovan, Drept administrativ. Tratat elementar, vol.I, Ed.Hercules 1993;
-	Ani Matei, ,,Introducere in analiza sistemelor administratiei publice", Editura Economica 2000;
-	S.Gutu, Sisteme informatice in administratie, Ed.Stiintifica si Encicl., Bucuresti 1984;
-	I.Alexandru, Administratia publica. Teorii. Realitati. Perspective, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1999;
-	J. Chevalier, Science administrative, PUF, 1986;
-	M. Oroveanu, Tratat de stiinta administratiei, Editura Cerma, Bucuresti, 1996;
-	Al.Negoita, ,,Drept administrativ", Ed.Sylvi, Bucuresti, 1996;
-	Lucica Matei, Management public, Editura Economica, 2001;
-	Mihai Ciupercescu, Managementul administratiei publice locale, Editura Pro Humanitate, 1998.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!