Analiza coruptiei

Extras din referat Cum descarc?

Unii istorici considera ca perioada comunista in Romania s-a caracterizat prin impunerea si apoi mentinerea practic neschimbata pana la prabusirea finala, a modului stalinist, rigid, autoritar si ultra centralizat al economie planificate, iar dar sunt si mituri conform caror prioada comunista era infloritoare, industria duduind din plin.
Pentru Groza, lider al Partidului National Roman la Marea Unirea din 1918, ales de sovietici pentru a masca din functia de premier jaful la care a fost supusa tara noastra dupa cel de-a doilea Razboi Mondial, nu a reusit mai nimic in politica interbelica.
In 1945 agricultura scazuse la nivelul de dupa Razboiul de Independenta, iar foametea a atins in 1947 un nivel mai crunt decat cel din 1907.
Economia Romaniei ocupate (1944 - 1957)
In judetele Moldovei s-a produs in acel an de 4 ori mai putine cereale decat a fost necesar pentru hranirea populatiei, astfel ca Romania a inceput sa primeasca ajutoare din afara.
America a alocat un ajutor umanitar de 3 milioane de dolar, iar transporturile cu hrana au venit din Suedia, Elvetia, Vatican si Bulgaria. 
Romania pierduse razboiul si in acest timp trenuri cu cereale, lemn, petrol si alte resurse plecau deja in URSS. Despagubirile stabilite prin tratatul de pace au fost evaluate la 300 milioane de dolari, iar abia dupa 30 de ani de la razboi s-au inceiat plata unor despagubiri catre URSS care au totalizat de 15 ori PIB-ul tarii in 1945.
Intre 1945 si 1952 Romania a fost condusa catre nationalizare, cu variantele sale agricola numita cooperativizare, dar si cu cea financiar-monetara numita stabilizare.
In vara anului 1947 pretul unei paini in Romania era de 165 de mii de lei iar cea mai mare bancnota emisa in acel an de BNR era de 5.000.000. Pe 15 august 1947, toata populatia Romaniei saraceste peste noapte. Sub pretextul inflatiei, care era intr-adevar mare, statul decide schimbarea banilor la o paritate de: 20 000 lei vechi- 1 leu nou
Se impun insa limite de sume, astfel incat in 15 august 1947 sumele limita schimbate sunt:
1 agricultor- 5 mil. lei vechi (30 paini)
1 muncitor- 3 mil. lei vechi (18 paini)
1 somer- 1,5 mil. lei vechi (9 paini)
Schimbul se face rapid, iar cei care de frica inflatiei isi schimbau averea in aur, erau cautati de securitate si aurul confiscat.
Reforma agrara inceputa imediat dupa razboi prin confiscarea marilor proprietati si exploatatii agricole si impartirea lor taranilor. Din cauza haosului creat insa, o mare parte a pamanturilor a ramas nelucrata si se impune o a doua faza a nationalizarii in 1947. Aceasta consta in confiscarea proprietatilor taranesti mai mari de 50 hectare.
A treia faza apare in 1949 cand taranii sunt convinsi sa isi predea CAP-urilor ogoarele, vitele si atelajele.
Marea migratie la oras
Colectivizarea nu a facut decat ca taranii de la noi sa ramana saraci si efectele au dus la migrarea de la sat la oras.
Asa ca in urma industrializarii masive s-a produs o crestere spectaculoasa a numarului de populatie in mediul urban. Orasele ofera tinerilor sateni posibilitatea unor vieti mai comode. Ponderea populatiei numai in Timisoara inregistreaza o crestere de la 37% in 1941, la 62% in 1966.
Dezvoltarea industriala a inceput odata cu Gheorghiu Dej, caruia i se recunosc unele succese in domeniul economic care a condus la cresterea produsului social si a venitului national.
La sfarsitul anilor '50, mai pregnant in '70 si pana in 1985, Romania a folosit masiv politica externa in ajutorul economiei. 
Ion Gheorghiu Maurer, ministru de externe si apoi premier si Corneliu Manescu sfatuitroi si apropriati ai lui Dej si apoi Ceausescu au compensat lipsa de educatie a liderilor comunisti. 
Dupa moartea lui Stalin, Maurer joaca un rol important in conducerea Romaniei contribuind decisiv la planurile de emancipare economica de sub tutela Stalinista.
Vorbim inca o data de o Romanie ocupata de trupele sovietice, chiar daca Stalin murise in 1953, iar Ana Pauker a fost eliminata de la conducere in 1952 , dar asta nu-i scosese pe rusi din tara.
Asa ca Dej negociaza cu rusii retragerea Armatei Ruse din Romania si desfiintarea Sovrom-urilor prin implicarea in inabusirea revolutiei de la Budapesta. Astfel invadeaza Ungaria alaturi de Uniunea Sovietica, iar liderii maghiari sunt detinuti in Romania dupa inabusirea Revolutiei anticomuniste si din nou se indatoareaza masiv URSS-ului cu 5 miliarde de dolari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza coruptiei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!