Activitatea administratiei publice locale

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Capitol 1. Administratia publica -  notiuni generale.
1.1.Conceptul de administratie publica locala.
1.2.Evolutia relatiilor dintre organul administratiei publice in plan istoric in Moldova.
Capitol 2. Raporturile si relatiile dintre autoritatile administratiei publice in tarile Europei Centrale si de Est.
2.1 Tipurile de relatii in administrarea publica in unele tari din Europa Centrala si de Est.
CONCLUZII SI RECOMANDARI
REFERINTE BIBLIOGRAFICE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Transformarile intervenite in Republica Moldova dupa prabusirea imperiului sovietic in plan politic, economic si social, au determinat in mod firesc schimbari de substanta si in planul concret al organizarii si functionarii administratiei statului.
Atat in plan structural-organizatoric, cat si cel material-functional, administratia publica a capatat o noua filosofie, dobandind o configuratie inedita in sistemul global al administratiei din Republica Moldova. Fiind chemata sa satisfaca interesul general exprimat prin lege, administratia publica constituie activitatea prin care se exercita legea, ea fiind foarte strans legata de puterea executiva. Si daca activitate de stat este o activitate de organizare a relatiilor sociale, ideea de organizare fiind punctul-cheie in administrarea publica, in sens larg "administratia publica este o activitate de organizare a anumitor relatii sociale, mai concret a legilor si a celorlalte acte ale organelor statului"
Administratia tarii este incredintata unor autoritati statale, ele fiind administratia centrala si unitatile sale teritoriale precum si administratia locala, chemata sa administreze interesele colectivitatilor locale, in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova.
Pornind de la acest rationament putem mai bine sa ne dam seama care sunt deosebirile dintre autoritatile administratiei publice locale si diferitele servicii publice ale administratiei publice centrale de specialitate (ministere, departamente) care actioneaza intr-un anumit teritoriu, dar sunt structuri exterioare ale anumitor autoritati administrative centrale. E necesar de precizat ca in cadrul structurii teritoriale a organelor administratiei locale si centrale, relatiile dintre ele sunt foarte variate si, in fine, ele trebuie sa colaboreze reciproc, deoarece au un scop comun -  organizarea serviciilor publice pentru cetatenii din teritoriu. Organele administratiei publice pot activa eficient in conditiile cand toate transformarile din societate se efectueaza intr-o consecutivitate bine determinata si au un suport legislativ adecvat, care le-ar permite nu numai sa dirijeze aceste procese, dar sa se reformeze ele insele, pornind de la cerintele inaintate de evolutia societatii.
Consultand literatura de specialitate existenta si analizand, in particular, conlucrarea serviciilor publice desconcentrate in teritoriul judetului Chisinau si autoritatile publice locale in chestiunile de interes comun, am ajuns la concluzia ca prea putin se studiaza in republica noastra relatiile dintre diferite nivele ale administratiei publice, aceste considerente determinand alegerea temei abordate in lucrarea de fata.
O administratie publica este, sustine pr. Univ. Dr. Mihail Platon, "procesul de implimentare a deciziilor politice si ale aparatului autoritatilor publice centrale si locale, precum si ale personalului implicat in acest proces". "Orice oranduire sociala dintr-un stat suveran nu are un scop mai nobil decat a folosi toata puterea si toate resursele ca in tara sa sa domneasca ordinea, sa asigure inviolabilitatea frontierelor si securitatea statului; sustine cultura, invatamantul si stiinta natiunii, libertatea si drepturile cetatenilor, a contribui la circularea veniturilor banesti necesare acoperirii cheltuielilor de functionare a organelor sale; a stimula administrarea domeniului public si alte branse pentru buna functionare a statului"
Legea republicii Moldova nr. 186-XIV din 06.11.98 "privind administratia publica locala" stipuleaza urmatoarea definitie de administrare publica -  "forma de organizare si executare nemijlocita a puterii executive a statului, factor esential de care depinde in mare parte exercitarea rolului statului in organizarea si conducerea societatii". Este interesanta, in aceasta ordine de idei, afirmatia Mariei Orlov care sustine ca administratia publica nu este "forma de organizare si executare" ci "este o activitate (sau activitati) exercitata de autoritatile publice (prin functionarii sai) in scopul realizarii sarcinilor si functiilor statului in interesul general al societatii"
In limbajul curent, termenul de administratie se utilizeaza in mai multe sensuri si anume:
-  continutul principal al activitatii executive a statului;
-  sistem de autoritati publice care infaptuiesc puterea executiva;
-  conducerea unui agent economic sau institutii social-culturale;
-  un compartiment (directie, sectie, sector, serviciu, birou) din unitatile direct productive sau institutii social-culturale, care nu desfasoara nemijlocit o activitate direct productive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Activitatea administratiei publice locale.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1) Administrarea publica locala: teorie si practica. Chisinau, 1998.
2) Arama Elena. Din istoricul administratiei publice in Moldova medievala. Administratia Publica nr.1 din 1995.
3) Cartea Europeana: "Exercitiul autonom al puterii locale" adoptate la Strasbourg la 15.10.1985.
4) Cartea Europeana: Exercitiul autonom al Puterii Locale si principiul subsudiaritatii: o noua filisofie in relatia dintre Stat si Administratiile Locale. Chisinau, 1998.
5) Constitutia Republicii Moldova. Chisinau, 1994.
6) Deliu Tudor. Administratia publica locala. Chisinau, 1998.
7) Didencu Valeriu. Democratie si administratie publica locala. Chisinau, 1998.
8) Hotararea Republicii Moldova nr.674 din 22 iulie 1999 "Cu privire la serviciile publice ale ministerelor, departamentelor desconcentrate in teritoriu".
9) Hotararea Guvernului Republicii Moldova nr.976 din 25.09.00 "Cu privire la aprobarea unor regulamente privind modul si conditiile de finantare a agentilor economici pentru crearea locurilor de munca in scopul angajarii somerilor".
10) Legea privind administrarea publica locala. Monitorul oficial din 12.02.1999.
11) Legea privind organizarea administrativ-teritoriala a Republicii Moldova. Monitorul oficial nr.116 -  118 din 30.12.1998.
12) Legea Republicii Moldova nr.835 din 17.05.96 "Cu privire la disciplina in urbanism".
13) Legea nr.1265-XIV din 05.10.00 "Cu privire la inregistrarea de stat a intreprinderilor".
14) Legea conteciosului administrativ nr. 793-XIV. Chisinau, 10.02.00.
15) Reforma in contextul evolutiei Europene. Administratia publica nr.1 din 1996.
16) Roman Alexandru. Evolutia universala a sistemelor de administrare publica. Chisinau, 1998.
17) Samboteanu Aurel. Administratia publica centrala. Chisinau, 1998.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!